• Без категория
  • 0

21-ва Национална среща-семинар на Национална секция на CIOFF България

На 14.05.2022г. в Арбанаси се проведе 21-ва Национална среща-семинар на Национална секция на CIOFF България, на която присъстваха Директори на международни фолклорни фестивали, ръководители на фолклорни ансамбли и състави в областта на танцовото, музикалното и певческото изкуство, хореографи и експерти в областта на нематериалното културно наследство.

През 2006 г. по идея на г-жа Агрипина Войнова, CIOFF® България учредява Голямата ежегодна Награда на НС на CIOFF® България за цялостен принос в опазването и съхраняването на Нематериалното Културно Наследство на България – „ЗЛАТНАТА КОБИЛИЦА” в две категории – за индивидуален творец и за институция.

През 2022г. за личност с наградата бе удостоен г-н Любчо Василев – Заместник – председател на СБМТД, гл. худ ръководител на Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия“ и почетен гражданин на гр. Търговище.

В категория „институция“ наградата получи Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ в лицето на г-жа Елена Кутева – Артистичен директор. С диплома бяха удостоени и: Георги Андреев – Главен художетсвен ръководител, Ивайло Иванов – Главен хореограф и Георги Генов – Диригент на хор.

Със специален плакет и Диплома на Национална секция на CIOFF България бяха наградени:

Стилияна Йоргова – Генерален секретар на Национална секция на CIOFF България и Директор на Международен фолклорен фестивал Велико Търново по случай 20 години работа в световната организация CIOFF International.

Д-р по изк. Веселка Николова – етномузиколог и Димитър Михнев – хореограф – за цялостен принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство.

На срещата специален гост бе г-н Станислав Почекански – Председател на CБМТД. Бе получен и Поздравителен адрес от г-жа Весела Кондакова – Зам. министър на културата.

Проф. д-р. Костадин Бураджиев представи Договор за съвместно сътрудничество между ръководения от него Център за опазване на фолклорното наследство в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив и Национална секция на CIOFF България.

Обявени бяха резултатите от Първи етап на 6-ти Национален преглед на фолклорните ансамбли. През 2022г. предстои провеждането на Финален етап, след който най-добрите колективи ще бъдат удостоени с престижното звание „Представителен ансамбъл“.

На официалната вечеря след конференцията Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия“ – Търговище, които наскоро отбелязаха своята 60-годишнина, представиха специална програма за всички гости.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 - 
Arabic
 - 
ar
Bengali
 - 
bn
German
 - 
de
English
 - 
en
French
 - 
fr
Hindi
 - 
hi
Indonesian
 - 
id
Portuguese
 - 
pt
Russian
 - 
ru
Spanish
 - 
es
Bulgarian
 - 
bg