• Uncategorized
  • 0

Стартира 6-ти Национален преглед на фолклорните ансамбли, организиран от Национална секция за България на CIOFF®

На 30.05.2021г. с концерт – преглед в Пазарджик стартира официално 6-ти Национален преглед на фолклорните ансамбли, организиран от Национална секция за България на CIOFF®. Прегледът ще се проведе от 11.00ч. в Драматично-куклен театър „Константин Величков“. Следва провеждането на концерт – прегледи в различни градове из цяла България, като участие ще вземат над 600 колектива.
Една от основните цели на Националната Секция за България на CIOFF® (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства – Асоцииран партньор на ЮНЕСКО) е да съхранява и популяризира духовното и културно наследство на България чрез музика, песен и танц, представяно от групи, ансамбли и формации, работещи в сферата на фолклора, танцовата самодейност и нематериалното културно наследство. Национална секция за България на CIOFF® продължи организираните национални прегледи от Центъра за художествена самодейност на 4 години, считано от 2002 г., като в периода 2021-2022 г. ще се проведе и 6-ти Национален преглед на фолклорните ансамбли.

Прегледът дава възможност на НС за България на CIOFF® за:

оценка на израстването на съставите в художествено и творческо отношение, преглед на новия репертоар на ансамблите, обогатяване на концертната дейност на съставите и представяне на художествените им постижения, избиране на „Представителни ансамбли” на НС за България на CIOFF® в различни категории за представяне на България на Международни Фолклорни Фестивали и културни форуми в чужбина.

Очаквайте датите за следващите прегледи – в Казанлък, Дупница и др.


Може да харесате още...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*