18-та Национална Среща – Семинар на CIOFF България

На 24-ти март 2018 г. се проведе 18-тата национална среща – семинар, организирана от Българската секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, Асоцииран член на ЮНЕСКО. Срещата се проведе във гр. Велико Търново с участието на над 100 ръководители на фолклорни ансамбли, групи, клубове и формации, специалистите в областта на фолклора и нематериалното културно наследство, организатори на международни и национални фолклорни фестивали. Участваха организаторите на фолклорни фестивали във Велико Търново, Варна, Добрич, Дорково, Жеравна, Пазарджик, София, Царевец и Кавала, Гърция.          

Акценти в програмата.

С голямата награда на НС на CIOFF® България „ЗЛАТНАТА КОБИЛИЦА” за 2018 г. бяха удостоени:

 • В категория за институция с цялостен принос в опазване и съхраняване на нематериално културно наследство на България: Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, гр. Пловдив в лицето на проф. академик Милчо Василев.    
 • В категория за личност за дългогодишен принос в съхраняване и популяризация на фолклорното наследство на България г-н Христо Стоянов – главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Арсенал”, гр. Казанлък.                  

Емил Павлов, председател на CIOFF® България представи дейността на националната секция през 2017 г., резултатите от 5 Национален преглед на фолклорните ансамбли, първи етап и програма за финален етап през 2018 г.

Резултати от 1-ви етап на Петия Национален преглед на фолклорните ансамбли на България, организиран от  Национална секция на CIOFF® България  в периода м.11.2016 г. – м.12.2017 г.           

 Rezultati 5 Nacionalen pregled 1 etap 2017.pdf (603.86 Kb)              

Регламент и програма по градове на 5 Национален преглед на фолклорните ансамбли, финален етап, 2018 г. 5 NPFA Reglament Finalen etap 2018.pdf (471.79 Kb)              

Регистрационна форма за 5 Национален преглед, финален етап.

5 NPFA Reg Forma 2018 Finalen etap.doc (145.50 Kb)   

Д-р Мария Дражева, председател на Асоциация за български музикално-танцов фолклор, гр. Варна представи проект за Великденска лагер-школа и Семинар „Титаните на Българския танц”, който ще се проведе в периода 5-7 април 2018 г. във х-л Естрея Резиденс, к.к. Св. Св. Константин и Елена, гр. Варна.

„Титаните на Българския танц”  

Милена Чирпанлиева представи програмата на „Фолклорна танцова панорама 2018”, организирана от Фондация „Българско танцово изкуство”, гр. София с председател Емил Генов и в съорганизаторство с НС на CIOFF® България.  

Иван Димитров представи проекта на инициативен комитет за паметник на проф. Кирил Дженев в гр. Пловдив.

Христо Димитров, гл. художествен ръководител на Национален фолклорен ансамбъл „Българе” представи организирането на Втория „Международен фестивал на танцовите изкуства Кранево 2018”, организиран от Асоциация на хореографите в България и партньори.  

Агрипина Войнова, председател на Сдружението на детските хореографи представи проекта за организиране на Летен детски творчески лагер-семинар в рамките на Международен фестивал „Лятна дъга”, който ще се проведе в периода 25.06-02.07.2018 г. в к.к. Китен.  

На официалната вечеря бе представен Фолклорен ансамбъл ‘Звездица Ясногрейница” при НЧ „Васил Левски”, с. Елшица, общ. Панагюрище.              

Дейности на НС на CIOFF® България през 2017 г.  

1. Организирани Международни фолклорни фестивали в страната през 2017 г. от и в съорганизаторство с Национална секция на CIOFF® България.

 • 12-ти Международен фолклорен фестивал „ВРАЧАНКСА ПРОЛЕТ“, 28.04-01.05.2017 г.
 • 20-ти Юбилеен Международен фолклорен фестивал ВЕЛИКО ТЪРНОВО, 22-29.07.2017 г.
 • 16-ти Международен фолклорен фестивал „ФОЛКЛОР БЕЗ ГРАНИЦИ”, гр. Добрич, 24-26.07.2017 г.
 • 19-ти Международен фестивал за автентичен фолклор ДОРКОВО,28-31.07.2017 г.
 • 26-ти Международен фолклорен фестивал ВАРНА, 29.07-02.08.2017 г.
 • 14-ти Международен фолклорен фестивал „МАЛЕШЕВО ПЕЕ И ТАНЦУВА“, 20-22.10.2017 г.

2. Национална секция на CIOFF® България организира участието на 15 чуждестранни ансамбъла от 4 континента в Международни фолклорни фестивали в България през 2017 г.   Организирано участие на Български фолклорни ансамбли в Международни фолклорни фестивали и културни събития в чужбина през 2017 г. от Национална секция на CIOFF® България.

16 фолклорни ансамбъла с 509 деца и млади танцьори изнесоха 87 концерта и участваха в 37 дефилета в 12 държави на 3 континентa по света, представяйки на най-високо художествено ниво българския фолклор и нематериалното ни културно наследство.  

3. Декларация за културно сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа China-CEEC. В изпълнение на дейности, свързани с Декларацията за културно сътрудничество с Китай, Национална секция на CIOFF® България осъществи следните дейности през 2017 г.:

 • Културно посещение на директори на Международни фолклорни фестивали от страните от Централна и Източна Европа в Китай.            
 • Участие в културно посещение на директори на фолклорни фестивали от Централна и Източна Европа взе Емил Павлов – Президент на Международен фолклорен фестивал ВЕЛИКО ТЪРНОВО през Октомври 2017 в гр. Куанжоу и гр. Шанхай, Китай.
 • Осъществено бе участие в 19-я Международен фестивален панаир в Шанхай 19th China Shanghai International Arts Festival Forums and Performing Arts Fair (ChinaSPAF 2017)  и подписване на учредяването на Международната мрежа фестивали „Пътят на коприната”.
 • По покана на Министерство на културата на Китай, Департамент за Международни отношения в периода 28.09 – 07.10.2017 г. Фолклорен танцов ансамбъл „ЖАР”, гр. София взе участие в Културния карнавал China-CEEC Culture and Arts festival в ЕКСПО парк в Пекин. На мероприятието присъстваше и Н.Пр. г-н Григор Порожанов – Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Китайската народна република.
 • В рамките на културната програма бе организирано и представяне на колекция от автентични български традиционни носии – „За да ни има“ – една от най-богатите частни колекции на автентични носии в България на сем. Низамски, включваща традиционни народни носии на възраст над 120 г.  

4. Международна научна конференция на тема: „Нематериалното културно наследство – приемственост между поколенията, опазване и предаване, ролята на „старите поколения” и „новите поколения” – добри практики”.

В периода 28-30.07.2017 г. в конгресните зали на Интерхотел Велико Търново и в рамките на 20-ти Юбилеен Международен фолклорен фестивал ВЕЛИКО ТЪРНОВО бе организирана международна научна конференция на тема: „Нематериалното културно наследство – приемственост между поколенията, опазване и предаване, ролята на „старите поколения” и „новите поколения” – добри практики” и съпътстваща програма от пленер за млади художници от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и вечер на традиционната вечеря.

В програмата бяха представени 4 доклада и взеха участие 33 специалисти от 9 страни.  

5. Партньорски отношения с международни и сродни организации, работещи в областта на културата и материалното и нематериално културно наследство.  

5.1. Организация на Обединените нации за образование, наука у култура ЮНЕСКО.

През 2010 г. на Националната секция на CIOFF® България е една от първите 36 Неправителствените организации в света, акредитирана за осъществяане на консултански услуги към Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство.

До акредитирането на Световната фолкорна организация CIOFF® към Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО през 2015 г. Националната секция на CIOFF® България взе участие в поредица годишни срещи на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО в София-2008 г., Истанбул, Турция – 2009 г., Абу Даби, ОАЕ – 2010 г., Бали, Индонезия – 2011 г., Париж, Франция – 2013 г.

През 2016 г. ЮНЕСКО потвърди за трети път акредитацията на Национална секция на CIOFF® България за трети тригодишен период до 2019 г.  

5.2. Регионален Център за опазване на Нематериалното културно наследство за Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

Национална секция на CIOFF® България  присъства на откриването през 2012 г. както и на  всички Общи събрания на Регионален Център за опазване на Нематериалното културно наследство за Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО включително през май 2017 г.

През 2017 г. за поредна година Национална секция на CIOFF® България реализира в съорганизаторство и с подкрепата на Регионалния център няколко събития и инициативи:

 • Международна научна конференция на тема: „Нематериалното културно наследство – приемственост между поколенията, опазване и предаване, ролята на „старите поколения” и „новите поколения” – добри практики”,
 • Културно посещение на директори на Международни фолклорни фестивали от страните от Централна и Източна Европа в Китай в изпълнение на Декларацията за културно сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа China-CEEC,
 • Празничен концерт по случай 1-ви Ноември – Ден на народните будители.

Национална секция на CIOFF® България най-сърдечно благодари за любезното партньорство, коректността и финансовата подкрепа на Регионален Център за опазване на Нематериалното културно наследство за Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.  

5.3. Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства CIOFF®.

В качеството си на представител на CIOFF® България Националната секция

 • взе участие в ежегодната среща на Сектор Южна Европа на  CIOFF® в Монтиняк, Франция в периода 11-18.05.2017 г.,
 • организира 6 Международни фолклорни фестивали в страната, членове на CIOFF® като организира 15 чуждестранни ансамбъла от 4 континента за участие в тях, поканени по линия на CIOFF®,
 • осъществи участие на 16 български фолклорни ансамбъла на Международни фолклорни фестивали в 12 държави на 3 континента по линия на CIOFF®,
 • подготвя и потвърди участието на България на 6-та Световна фолклориада на CIOFF® в гр. Уфа, Башкортостан, Русия през 2020 г.,
 • подготва участието на Фоклорен хор „Чемерика”, гр. София в Средиземноморския фолклорен фестивал на Сектор Южна Европа на CIOFF® в Лисабон, Португалия през септември 2018 г.  

5.4. Фондация „СОЗОПОЛ”, гр. София. Фондация  „Созопол”  е  основана  от г-н Кирил  Арнаутски  през месец декември 2002 година за осъществяване на дейност в обществена полза.

Фондация  „Созопол”  е  първата  българска  неправителствена организация,  приета  на  3  февруари  2012  година  като  консултативен партньор  на  ЮНЕСКО.

Фондация „Созопол” е член на Лигата на историческите и достъпни градове към Европейския център за фондации, Брюксел. През 2017 г.

Фондация „Созопол” и Национална секция на CIOFF® България  обединиха усилията си и подписаха Меморандум за сътрудничество в опазване и популяризация на нематериално културно наследство на 27.01.2017 г. въз основа на Декларацията на хилядолетието на Организацията на обединените нации от 2000 г., както и Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство на човечеството от 2003 г.  

6. Празничен концерт по случай 1-ви Ноември – Ден на народните будители.

Национална секция на CIOFF® България  организира на 04.11.2017 г. празничен концерт по случай 1-ви Ноември – Ден на народните будители на сцената на Синдикалния дом на културата на транспортните работници в България.

В концерта взеха участие 10 фолклорни ансамбъл и хорове от 6 града в страната с богата програма за жители и гости на столицата. Концертът беше и етап от 5-я Национален преглед на фолклорните ансамбли в България организиран от Националната секция на CIOFF®.

Празничният концерт бе организиран с подкрепата на Регионалния Център за опазване на Нематериалното културно наследство за Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.  

7. Пети Национален преглед на фолклорните ансамбли на България организиран от  Национална секция на CIOFF®.  

През 2017-2018 г. се организира за 5-ти пореден път Национален преглед на фолклорните ансамбли в два етапа – 1-ви общодостъпен за всички желаещи фолклорни формации в страната и 2-ри финален етап, за определяне на „Представителни фолклорни ансамбли” в 7 категории.

Първият Етап на 5-я Национален преглед на фолклорните ансамбли беше организиран в края на 2016 г. и през 2017 г. Първият етап на прегледа се проведе в рамките на 37 концерта в 23 селища на страна взеха участие 820 фолклорни ансамбли, групи, формации и индивидуални изпълнители с общо 15 366 участника.За участие във финален етап през 2018 г, са допуснати Първият етап на прегледа бе журиран от екип от 28 хореографи и специалисти на Национална секция на CIOFF® България, председателстван от г-н Иван Тодоров – доайен на Българската танцова хореография.    

Пети Национален преглед на фолклорните ансамбли ФИНАЛЕН ЕТАП.

За финален етап през 2018 г. за удостояване със званието „Представителен фолклорен ансамбъл” са допуснати 140 фолклорни формации в 7 категории.  

Финалният етап на 5-я Национален преглед на фолклорните ансамбли ще се проведе в рамките на 31 концерта в 18 населени места в България. Резултатите ще бъдат обявени по време на 19-та Национална  среща-семинар на Национална секция на CIOFF® България  през м. март 2019 г.  

Званието „Представителен фолклорен ансамбъл” ще бъде валидно за удостоените ансамбли за периода 01.01.2019 г. – 31.12.2022 г.  

Резултати от 1-ви етап на Петия Национален преглед на фолклорните ансамбли на България, организиран от  Национална секция на CIOFF® България  в периода м.11.2016 г. – м.12.2017 г.           

  Rezultati 5 Nacionalen pregled 1 etap 2017.pdf (603.86 Kb)              

Регламент и програма по градове на 5 Национален преглед на фолклорните ансамбли, финален етап, 2018 г.  

 5 NPFA Reglament Finalen etap 2018.pdf (471.79 Kb)                

Регистрационна форма за 5 Национален преглед, финален етап.              

5 NPFA Reg Forma 2018 Finalen etap.doc (145.50 Kb)  

5-ти Национален преглед на фолклорните ансамбли 2017 – 2018 Регламен – програма може да изтеглите оттук

5 NPFA Reglament Parvi etap 2017.pdf (473.73 Kb)

Регистационна Форма може да изтеглите от тук

5 NPFA Reg Forma 2017 1 etap.pdf (718.34 Kb) 5 NPFA Reg Forma 2017 1 etap.doc (67.50 Kb)  

Моля попълнете регистрационната форма и заедно с бордеро за платена такса за участие изпратете на е-мейл info@cioff-bulgaria.com

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 - 
Arabic
 - 
ar
Bengali
 - 
bn
German
 - 
de
English
 - 
en
French
 - 
fr
Hindi
 - 
hi
Indonesian
 - 
id
Portuguese
 - 
pt
Russian
 - 
ru
Spanish
 - 
es
Bulgarian
 - 
bg