• Без категория
  • 0

XXIII Международен фолклорен фестивал Велико Търново 2021 „to eARTh with love…“

Началото на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново е поставено през 1998 г. От самото си начало фестивалът е със статут „Фестивал на ЦИОФФ“ (Международен съвет на организаторите на Фестивали за фолклор и традиционни изкуства). Той е един от 270-те признати от ЦИОФФ многобройни фестивали по света. Има статутът за перфектната организация и атрактивната програма. Международният фолклорен фестивал във Велико Търново се е превърнал в едно от най-престижните събития за България и света.

Всяка година в Международен фолклорен фестивал Велико Търново организаторите канят групи от цял свят, които да представят изяществото и богатството на фолклора си пред публика. Специален гост на събитието тази година ще бъде и г-н Филип Босан – Президент на CIOFF®

Организатори на фестивала са Национална Секция на България на CIOFF®и Община Велико Търново.

Спомоществователи: Пивоварна „Бритос”, Кока Кола, Борса за техника „Денси“, „Старт Инженеринг“ АД, Сватбена Агенция, Верига магазини „Афродита Флора”

Медийни партньори: Българско национално радио, Вестник „Янтра ДНЕС”, Общинско радио „Велико Търново“

23-то издание на МФФ Велико Търново ще представи на търновска сцена фолклорното изкуство на ансамбли от Румъния, Сърбия, Северна Македония, Турция, Хърватия и България. Ето кои са и те:

Фолклорен ансамбъл „Тена”, Джаково, Хърватия

Ансамбълът е създаден през 1985г и представя фолклорът на област Славония –  житницата на Хърватия, намираща се в източната част на страната.Културно-артистичната и социалната програма на ансамбъла е насочена към усвояване на основни принципи в музикално-танцовото изкуство, но освен фолклор и традиции, фокусът е и върху привличането на повече млади хора от общността с уроци по родолюбие. Днес ансамбълът наброява повече от 70 души – певци, музиканти, танцьори, част от  представителния ансамбъл „Славонски кралици” (Slavonske kraljice), към него се включват още и оркестър по тамбурица (малка тамбура), мъжки хор и детска фолклорна група. Ансамбълът е член на ЦИОФФ и е представял страната си в редица  международни фолклорни фестивали в Белгия, Франция, Египет, Мексико, Индонезия и др.Това лято ще представи красотата и богатството на своето изкуство и пред нашата публика.Двучасова програма, включваща майсторско танцуване, изразителни напеви и виртуозни музикални изпълнения.

Албански национален ансамбъл за традиционни танци и песни, Скопие, Северна Македония

Албанската общност е най-голямото малцинство в Република Северна Македония, с население от над половин милион души, което представлява 25 % от населението на страната. Пазейки традициите си и имайки нужда от възможност за популяризация на своето фолклорно изкуство, през 2018г съвсем естествено се създава и се утвърждава като културна институция Albanian National Ensemble of Traditional Dances and Songs in Republic of North Macedonia. Изборът на артисти, които да се включат в ансамбъла става след специална селекция от жури и днес в групата са едни от най-добрите танцьори, музиканти и певци, представящи фолклора на общността и страната си. Участвали са на международни културни форуми в Косово, Черна Гора, Испания, а наскоро се върнаха от ОАЕ, където имаха съвместни концерти с наш ансамбъл по време на международен фолклорен фестивал, организиран по линия на ЦИОФФ.Това лято ще запишат Велико Търново в творческата си биография, като специално и незабравимо събитие, каквото нашия Фестивал винаги е бил. А на нашата сцена ще представят изкуството си по възможно най-добрия начин, с репертоар, подготвен специално за търновска публика.

Професионален артистичен ансамбъл „Константин Арвинте”, Яш, Румъния

Нашите следващи гости идват от град Яш, който се намира в североизточната част на страната, в историческата област Молдова. Днес, Яш е един от водещите центрове на румънския социален, културен, академичен и артистичен живот. Тук се намира най-старият университет в страната. Градът впечатлява с изящество, наследено от кралските династии, и с известните си традиционни фестивали на националните носии; заобиколен от много значими за културната история манастири. В списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО те са включени под името „Молдовски манастири”. Градът има изключително богата история и е побратимен с Велико Търново. В ансамбъла, който ще ни покаже богатството на румънските ритми и музика има 15 музиканти, 4 певици и 21 танцьори. Повечето от артистите в групата са завършили или още учат в университета в Яш и поради тази причина, взаимодействието с академичната общност в града е приоритет за изпълнителите. В репертоарът на групата са включени музикални и песенни изпълнения, традиционни за региона, както и от повечето фолклорни области на страната.

Културно – артистично дружество „Димитрийе Кутурович”, Белград, Сърбия

 Ансамбълът е създаден през 1967г а от 2005г е член на Националната секция на ЦИОФФ Сърбия. Мисията е една – да съхрани традиционното културно наследство на страната, представяйки фолклорното многообразие по един великолепен и професионален начин. Богат репертоар с разпознаваем артистичен стил, който ще ни представят от сцената на Фестивала. Участвали са на редица фестивали в страната и чужбина, печелили са награди, първи места, печелили са и сърцата на публиката. А това лято ще опитат да спечелят и вашето внимание, представяйки хореографии на известни фолклористи, които превръщат в истински спектакъл с

майсторките си изпълнения.

ПЕФХЕМ, Истанбул, Турция

Групата е основа през 1976г като инициатива на група фолклористи. Сред дейностите на новосъздадената тогава асоциация освен фолклорните танци са и изучаване на турска класическа музика, занаяти, изобразително изкуство, английски и дори счетоводство. Само месец, след създаването си групата взема участие в конкурс, организиран от Министерството на туризма и културата, провеждащо се в Анкара, заедно с други 90 групи от страната. Най-добрите 10 получават възможността да представят страната си в национални и международни форуми и фестивали. Попаднала сред 10 избрани, за групата : PEFHEM предстоят много участия и множество отличия и първи места. Днес името й е институция, организираните международни и национални дейности са многобройни, а репертоарът на фолклорната група включва разнообразни интерпретации на традиционното изкуство от цялата страна. Безспорно едно от най-внушителните изпълнения ще бъде Танцът на въртящите се дервиши – една от иконите на Истанбул, омайваща гледка, специално и за нашата публика това лято.

Това лято красотата и многообразието на нашето фолклорно богатство ще ни представят 5 български ансамбъла: Фолклорен ансамбъл” Търновче” – Велико Търново, Професионален фолклорен ансамбъл „Искра” – Велико Търново, Капански ансамбъл – Разград, Фолклорен ансамбъл „Балкан” – София и Ансамбъл „Пламъче” – София.

Велико Търново е ФЕСТИВАЛ!

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 - 
Arabic
 - 
ar
Bengali
 - 
bn
German
 - 
de
English
 - 
en
French
 - 
fr
Hindi
 - 
hi
Indonesian
 - 
id
Portuguese
 - 
pt
Russian
 - 
ru
Spanish
 - 
es
Bulgarian
 - 
bg