• Без категория
  • 0

20-та Национална среща-семинар на ЦИОФФ България

На 15.05.2021 в София се проведе 20-та Национална среща-семинар на ЦИОФФ България. В нея участие взеха над 90 изтъкнати хореографи и специалисти в сферата на българския фолклор от цялата страна. Зам.-министърът на културата Весела Кондакова приветства от името на министъра на културата проф. Велислав Минеков и от свое име участниците във форума. Всички гости бяха поздравени и от Филип Босан – Президент на Световната организация CIOFF със специално видео съобщение.

Сред официалните гости в срещата бяха и г-н Станислав Почекански – Председател на Сдружение на българските музикални и танцови дейци, Борис Вълков – доайен в българската хореография, г-н Юрий Борисов – Председател на Фондация „Пътеки“. Сред присъстващите гости бяха и: г-н Генчо Генчев – кмет на Община Свищов и организатор на Национален Фолклорен Фестивал “Фолклорен извор”, с. Царевец, член на ЦИОФФ България и носител на “Златната кобилица” за 2019 г., г-жа Мария Недялкова – Зам. кмет на Община Силистра, г-н Любчо Василев – Зам. Председател  СБМТД, д-р по етнохореология Ивайло Първанов – Директор на МДФФ София – член на ЦИОФФ, г-жа Дилиана Диканска – Директор на МФФ Рила ни гледа, член на ЦИОФФ и г-н Христо Димитров – председател на Управителния съвет на Асоциацията на хореографите в България. Гости бяха и носителите на нашата ежегодна награда “Златната кобилица” на ЦИОФФ: Румян Занев, носител на “Златната кобилица” за 2011 г., Борис Вълков, , носител на “Златната кобилица” за 2013 г., Красимир Савов, носител на “Златната кобилица” за 2015 г., Стоян Господинов, носител на “Златната кобилица” за 2017 г., Асен Павлов като худ. ръководител на Ансамбъл „Чинари“, носител на “Златната кобилица” за 2018 г. и Димитър Манов, носител на “Златната кобилица” за 2019 г.

НС на CIOFF® България удостои с Наградата “Златна кобилица” за цялостен принос в опазването и полуляризирането на българското нематериално културно наследство за 2020 година:

В категорията за личност:

Г-жа Дина Колева – художествен ръководител на Представителен ансамбъл “Бистрица” с. Бистрица.

В категория за институция:

Представителен ансамбъл “Бистрица” и “Бистришките баби” в лицето на г-н Стефан Маджаров – Председател на НЧ „Св. Цар Борис 1 -1909“ с. Бистрица.

НС на CIOFF® България удостои с Наградата “Златна кобилица” за цялостен принос в опазването и полуляризирането на българското нематериално културно наследство за 2021 година:

В категорията за личност:

Г-н Станимир Иванов – художествен ръководител на Представителен фолклорен ансамбъл “Северняци” и Представителен фолклорен ансамбъл “Северняче” гр. Попово.

В категория за институция:

Международен фолклорен фестивал “Фолклор без граници”, град Добрич в лицето на г-н Йордан Йорданов – кмет на община Добрич и г-н Стоян Господинов – директор на фестивала.

На официалната вечеря след конференцията бе представен Ансамбъл „Пламъче“ с гл. художествен ръководител д-р Ивайло Първанов. Колективът ще представи България на предстоящата 6-та Фолклориада на ЦИОФФ, която ще се проведе в периода 3-11 юли в Уфа, Башкирия. Участие в събитието ще вземат над 50 страни от целия свят.

Весела Кондакова – зам. министър на културата и Емил Павлов – Председател на ЦИОФФ България
г-жа Весела Кондакова – зам. министър на културата
г-н Емил Павлов – Председател на ЦИОФФ България и г-жа Стилияна Йоргова – ген. Секретар на ЦИОФФ България
Емил Павлов и Юрий Борисов
С Дина Колева – носител на наградата „Златна кобилица“ за 2020г. в категория „личност“
Награда „Златна кобилица“ в категория „институция“ за 2020г. – Ансамбъл „Бистрица“ и „Бистришки баби“
Награждаване на г-н Станимир Иванов с награда „Златна кобилица“ в категория „личност“ за 2021г.
Награда „Златна кобилица“ за „институция“ за 2021г – Международен фолклорен фестивал „Фолклор без граници“ – Добрич
Участниците в 20-та Национална среща-семинар на ЦИОФФ България 2021
Поздрав за всички гости от „Бистришките баби“ след получената награда „Златна кобилица“
Представяне на Ансамбъл „Пламъче“, който ще представи България на 6-та Световна Фолклориада на ЦИОФФ през 2021г. в Уфа, Башкирия
Емил Павлов с носителите на „Златна кобилица“ за 2020 и 2021г.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 - 
Arabic
 - 
ar
Bengali
 - 
bn
German
 - 
de
English
 - 
en
French
 - 
fr
Hindi
 - 
hi
Indonesian
 - 
id
Portuguese
 - 
pt
Russian
 - 
ru
Spanish
 - 
es
Bulgarian
 - 
bg